Followers

Salam Lebaran 1433H

Saturday, August 18, 2012

Assalamualaikum dan Salam Mesra...

Di kesempatan ini Lisa sekeluarga ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir & Batin.
Kepada yang pulang ke kampung tu berhati-hati di jalan raya, semoga selamat sampai ke destinasi.

Makan Meatball di Ikea

Wednesday, June 6, 2012

Assalamualaikum & Salam mesra...

Kami mkn meatball kat Ikea ni lama dah masa tu on the way nak balik Kuantan. Memang dh bgtau awal2 kat Jeff nak singgah Ikea time balik Kuantan hehehe... Alhamdulillah termakbul gak la keinginan mkn meatball ni. Meh la layan pic2 ni erk, yg byknya pun pic Hadfina la..
 
 
 
 
 
 
 

Rambut Baru Saya

Monday, June 4, 2012

Assalamualaikum & Salam mesra...

Ini la rambut terbaru Hadfina, ummi dah potong skit rambut depan sbb ummi rimas bila rambut tu tutup mata Hadfina.
 

Muhammad Zahirul Haziq

Tuesday, May 29, 2012

Assalamualaikum & Salam mesra...

Ini anak buah terbaru Lisa, lahir bln 3 tempohari baru Lisa nak masukkan pic anak buah baru ni huhuhu.. Skrg ni dh bertambah debab, lahir dgn berat 4kg, diberi nama Muhammad Zahirul Haziq, ini anak ketiga abg Din dan kak Ha.. Hadfina pun geram tgk sepupu kecik dia ni...
 
 
 

Mari Bersolat

Assalamualaikum & Salam mesra...

Lama betul tak update blog ni, bukan takat berhabuk je dgn bersawang habis la heheh, insyaAllah akan merajinkan diri update blog sbb my lappy dah dpt semula selepas di'upgrade'kan. Suami yang byrkan lagi ler sukanya.. Pic2 bawah ni bukan nak menunjuk2 tapi Hadfina kerap gak ikut walidnya solat, belajar dari kecik lgkan mudah faham, tp biasa la klau anak2 kecik ni solat tonggang tonggeng la time rukuk tu heheh...
Meh layan pic2 Hadfina ni erk...
 
 
 

Opis Saya...

Thursday, April 19, 2012

Assalamualaikum & Salam Mesra...

Kali ni saja nak tunjuk opis Lisa ni, rumah kedai jer pn opis ni. Ada 2 bilik, 1 dapur, 1 toilet. 1 bilik tu bilik bos, 1 bilik lg kami buat bilik solat, dapur tu jd pantry la. Meh la layan pic2 skit ni erk...
 
 
 
 

Selamat Pengantin Baru Adik Bongsuku

Tuesday, April 17, 2012

Assalamualaikum & Salam Mesra...

Alhamdulillah selamat sudah berlangsung majlis perkahwinan adik bongsu Lisa. Gambar mmg Lisa tak sempat nak capture, sgt2 bz. Hadfina time kenduri la sibuk nak berdukung jer, jadinya Walid Hadfina kena la menjaga Hadfina sepanjang majlis. Pic adik yg ni pn Lisa amik dari FB unty Lisa jer...
Selamat Pengantin Baru Iela & Hamka, semoga kekal hingga akhir hayat. Welcome to our family Hamka. Jaga Iela elok2 erk...

Kalaulah...

Assalamualaikum & Salam Mesra...

Kembali berkerja setelah bercuti selama 6 hari termasuk Sabtu & Ahad. Mood masih ke laut lg ni huhuh... Alhamdulillah Hadfina tak meragam masa kami hantar ke taska pagi tadi. Agaknya rindu dgn kwn2 dan cikgu2nya la tu... Kalau lah dapat buat mcm pic kat bawah ni alangkah bestnya kan...

Lagi Sehari...

Monday, April 9, 2012

Assalamualaikum & Salam mesra...

Lisa tak sabar nak balik kg ni, cuti lama ooooooo, sempena majlis kahwin adik bongsu ku itu. Maklum ler kami ni tak tlg apa2 pun tu yg balik awal skit, nak jugak menyibukkan diri heheh...

Aksi2 Hadfina Dijaga Walid

Friday, April 6, 2012

Assalamualaikum dan Salam mesra...

Lisa takde idea nak tulis panjang2, just layan pic2 Hadfina masa di"baby sitter' oleh walid beliau ye. Cuba fokus kat atas kepala Hadfina tu yer... Bila dgn walid mcm2 fina main sbb walid tak marah, klau dgn ummi sure ummi dah amik simpan...
 
 
 

Saya Ada Toncet

Wednesday, April 4, 2012

Assalamualaikum & Salam mesra...

Saya nak tunjuk toncet saya yang comel ni, unty2 semua layan jer la pic2 saya ni erk.. Daaaaaa
 
 
 

Info Tentang Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut

Friday, March 30, 2012

Assalamualaikum dan Salam mesra...

Kali ini Lisa nak berkongsi info ttg penyakit Tangan, Kaki dan Mulut untuk rujukan kawan-kawan. Hadfina Nur Iman skrg tgh terkena penyakit ini. Harap kawan-kawan aware ye dgn simptom-simptom penyakit ini. Harap Lisa dapat membantu semua.
 
Artikel tentang HFMD ini adalah dirujuk daripada garispanduan Kementerian Kesihatan Malaysia untuk kes HFMD.
 
Definisi dan Penyebab
HMFD ialah jangkitan melalui sejenis virus dipanggil enterovirus, atau virus yang biasa terdapat di dalam usus. Contoh virus yang menjangkiti manusia ialah poliovirus, Coxsackie virus A dan B, echovirus dan enteroviruses 68-71.
HFMD boleh disebabkan oleh coxsackievirus A16, A5, A9, A10, B2, B5 and enterovirus 71. Coxsackievirus A16 (Cox A16) adalah penyebab paling biasa HFMD tetapi yang paling tidak bahaya.
HFMD disebabkan oleh enterovirus 71 (EV71) adalah lebih merbahaya dan menyebabkan kematian. Ini adalah disebabkan oleh jangkitan selaput otak (meningitis), Jangkitan otak (encephalitis), masalah jantung (myocarditis) dan jangkitan paru-paru berair.
Cara jangkitanHFMD mudah berjangkit. Jangkitan dapat merebak daripada manusia ke manusia melalui sentuhan melalui cairan hidung dan mulut, air liur, cecair daripada lepuh tangan dan kaki, dan najis mereka yang dijangkiti. Seseorang pesakit paling mudah menjangkiti orang lain dalam waktu seminggu terkena jangkitan.

Gejala PenyakitHFMD datang dengan tumbuh ruam dan lepuh di tangan dan tapak tangan (macam berair atau ruam merah), penggelangan tangan, kaki dan juga kawasan mulut. Kebiasaannya, hampir kesemua kes mempunyai ruam di tangan, tetapi hanya 90% sahaja kes yang mempunyai ruam di dalam mulut. Adakalanya hanya ruam di tangan sahaja yang timbul jika dijangkiti HFMD tanpa ruam2 di kawasan yang lain.
Dalam masa yang sama, pesakit boleh mendapat demam, rasa lenguh-lenguh badan, sakit kepala, jangkitan mata, sakit perut dan kadang-kadang cirit birit.
Di antara banyak virus penyebab HFMD, virus yang disebabkan oleh enterovirus 71 (EV71) adalah paling merbahaya. Demamnya adalah lebih tinggi (39 darjah ke atas) dan lebih daripada 3 hari. EV71 adalah penyebab kematian 27 orang kanak-kanak di Sarawak daripada 34 kematian pada tahun 1997.

Perkara yang perlu diberi perhatian sekiranya anak anda menghidap HFMD:-
- Demam Tinggi.
- Penat dan lemah.
- Tidak mahu makan dan kurang kencing.
- Bernafas kencang.
- Muntah-muntah.
- Nampak mengantuk, pening dan cepat marah dan menangis.
- Sawan

Perawatan HFMD.
HFMD biasanya tidak bahaya dan hilang sendiri. Kebanyakan kes tidak perlukan kemasukan ke hospital dan hanya perlu dirawat sebagai pesakit luar sahaja.

Perawatan simptomatik diperlukan oleh kebanyakan pesakit HFMD. Ini bermaksud menurunkan demam, mengurangkan kesakitan seperti sakit kepala dan sakit badan, Meningkat hidrasi pesakit dan perlukan rehat yang secukupnya. Gel kebas boleh diberikan untuk mengurangkan kesakitan ulser mulut.

ANTIBIOTIK tidak perlu digunakan di dalam kebanyakan kes.

Pesakit perlu diasingkan daripada kanak2 yang lain.
Bilakah pesakit perlu dimasukkan ke Hospital?
- Apabila pesakit tidak boleh makan dan minum dan perlu dimasukkan air melalui salur darah
- Kelihatan lemah dan teruk, kelihatan toksik
- Jika demam tidak berkurang dan tinggi (38 dan 39 darjah sentiasa) lebih daripada 4 hari
- Bila doktor menjangka terdapat jangkitan kepada kawasan otak menyebabkan kanak-kanak meracau, serangan sawan, kepenatan melampau, tidak peka terhadap persekitaran.
- Bila terdapat masalah jantung seperti gangguan bunyi jantung, tekanan darah rendah.
Masih TIADA vaksinasi untuk penyakit ini pada waktu ini.
 
 
Elakkan Jangkitan!
Adalah penting untuk anda membasuh tangan dengan menggunakan sabun setiap kali anda menukar lampin anak-anak yang terkena HFMD.
Anda juga boleh menggunakan air dan sabun (ada yang cadangkan menggunakan Clorox) untuk membersihkan lantai, mainan, pakaian dan lampin yang terkena najis atau air liur mereka.
Jangan bawa anak anda ke tempat terbuka seperti kolam renang atau kompleks membeli belah. Sekolah dan nurseri juga perlu dielakkan untuk mengelakkan jangkitan merebak.

Jangan Panik
Sekiranya andak anda terkena jangkitan, usah panik. Kebanyak HFMD tidak merbahaya dan pulih sendiri. Apatah lagi sekiranya anak-anak anda tiada demam, selera makan adalah biasa dan nampak ceria sahaja walaupun terdapat ruam di mulut dan tangan.
Dapatkan nasihat doktor di klinik yang berhampiran dan elakkan jangkitan kepada anak-anak yang lain.
Wallahu A'lam.

Ditulis oleh Dr Azwan untuk http://www.drazwan.blogspot.com/
 
-<@bong'su'lung@>-. Design by Pocket